Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

2. Η αναγκαιότητα της «συμβουλευτικής γονέων
Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε όλους τους γονείς που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα και παραγωγικά στη ζωή τους. Εκτός από τις οικογένειες με δύο συζύγους, μπορεί να βοηθήσει τους γονείς χωρίς σύντροφο, τους «εν δυνάμει» γονείς, γονείς παιδιών με παραβατική συμπεριφορά, γονείς που έχουν κακομεταχειριστεί ή παραμελήσει τα παιδιά τους, γονείς παιδιών που συστηματικά απουσιάζουν από το σχολείο, γονείς παιδιών που κάνουν χρήση ναρκωτικών κ.ο.κ.

Οι κύριοι στόχοι της συμβουλευτικής γονέων συνοψίζονται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα που αφορούν στην κοινωνικοποίηση και ανάπτυξη των παιδιών τους, θέματα αντιμετώπισης προβλημάτων συμπεριφοράς και μάθησης, καθώς και εμπλοκής τους σε θέματα εκπαίδευσης, ενισχυτικής προς το έργο των εκπαιδευτικών (Εκπαιδ. υλικό ΙΔΕΚΕ, 2005).

Η επιστημονική έρευνα και η εξελικτική ψυχολογία επισημαίνουν την καθοριστική επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας του παιδιού. Η κατανόηση των συναισθηματικών και αναπτυξιακών αναγκών του παιδιού και η εξασφάλιση θετικού κλίματος στο επίπεδο των συντροφικών – γονεϊκών σχέσεων επηρεάζουν και προάγουν την ψυχική του υγεία (Μπεχράκη, 2002).

Για να αντιμετωπισθούν ικανοποιητικά οι ανάγκες αυτές των παιδιών, θα πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν καλύτερους τρόπους προσέγγισης και επικοινωνίας μαζί τους. Η επιδεξιότητα των γονέων σε επικοινωνιακές και συμβουλευτικές δεξιότητες εμφανίζεται ως θεμελιώδης στην προσπάθεια αυτή. Αν οι γονείς δημιουργήσουν καλές διαπροσωπικές σχέσεις με τα παιδιά τους, βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και ως σύμβουλοι γι’ αυτά. Με τον όρο «σύμβουλοι» νοούνται οι γονείς που παρέχουν ψυχολογική στήριξη, η οποία συμβάλλει στην προσωπική και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών τους (Μαλικιώση - Λοίζου, 2001).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου